PrimariaMea
Primăria anunță reabilitarea scuarului de la intrarea în parcul Valea Morilor Image
15 iul. 2020

Primăria anunță reabilitarea scuarului de la intrarea în parcul Valea Morilor

Pe 13 iulie, a fost făcut public planul de reabilitare a scuarului de la intrarea în parcul Valea Morilor de lângă Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Inițiativa a stârnit nemulțumirea unora, atunci când s-a observat că locația corespunde unei zone de comemorare a victimelor NKVD-ului, însă proiectul nu ar include elemente care ar aminti de aceasta. Întrebate de echipa Primăria Mea, autoritățile au menționat că elementele de comemorare vor reveni la locul lor. 

Pe 13 iulie, primarul mun. Chișinău a publicat pe rețelele de socializare planurile cu privire la restaurarea și înfrumusețarea scuarului de la intrarea în parcul Valea Morilor, de lângă Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Planul presupune instalarea pavajului, reabilitarea rondoului și plantarea mai multor flori atât pe rondou, cât și în solul ce delimitează scuarul. De asemenea, primarul menționează că în scuar va fi instalat mobilier urban, dar și un teren de joacă pentru copii. Lucrările au început în aceeași zi a plasării anunțului și sunt efectuate de către Pretura sectorului Buiucani, cu ajutorul unui agent economic. Inițiativa a fost salutată de mulți, zona respectivă aflându-se într-o stare de degradare totală, însă internauții au observat că în planul publicat nu este inclusă amplasarea unui pietre comemorative, monument instalat pentru amintirea despre destinația zonei în timpul ocupației sovietice din cel de-al doilea Război Mondial.

Așadar, căutând date despre scuarul respectiv, aflăm că acesta de află pe teritoriul fostului sediu al NKVD (Narodnîi komissariat vnutrennih del), și că în perioada în perioada iunie 1940 - iulie 1941, la această locație au fost omorâte cel puțin 85 de persoane incomode regimului sovietic. Printre aceștia erau elevi, studenți, învățători, primari, clerici și intelectuali. În spatele clădirii, lângă un beci, camuflate cu câteva scânduri arse, se aflau două gropi în care se făcea var. Anume acolo au fost aruncate cadavrele a celor 85 de persoane torturate și ucise de către NKVD.

Subiectul a fost adus în vizorul presei în anul 2019, atunci când pe același teritoriu un agent economic a început lucrări de amenajare a unei terase de vară cu teren de joacă adiacent. În vara 2019, reprezentanții Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) au menționat că nu este posibilă instalarea la asemenea construcții, teritoriul respectiv aparținând Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și parcului Valea Morilor - ambele incluse în Registrul național al monumentelor de for public și care beneficiază de o zonă de protecție. Așadar, lucrările au fost incetate. Totuși, mai mulți chișinăuieni au observat că piatra comemorativă instalată în anii 1990 fusese strămutată din loc într-o zonă mai puțin vizibilă. 

După anunțarea restabilirii scuarului, internauții au analizat planul de restaurare și au observat că monumentul ce comemorează tragedia istorică din locația respectivă nu a fost inclus, fiind dat uitării. Chișinăuienii preocupați de ștergerea memoriei colective prin distrugerea monumentului, au reacționat pe rețelele de socializare. 

Am contactat Pretorul sectorului Buiucani, responsabil de lucrările respective, și acesta ne-a confirmat că, cu toate că nu se vede în schiță, piatra comemorativă va fi amplasată la locul ei, iar lucrările ce vor fi efectuate vor ține în particular înlocuirea asfaltului cu pavaj și amenajarea unei alei pietonale. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie