PrimariaMea
După scandal, vot unanim. Sau cum argumentează consilierii voturile lor. Image
26 apr. 2017

După scandal, vot unanim. Sau cum argumentează consilierii voturile lor.

Un contract de locaţiune a încăperilor dintr-un pasaj subteran a fost aspru criticat de către consilieri la şedinţa din 14 martie, pentru ca în mai puţin de o lună, acesta să fie votat fără dezbateri într-un minut şi 42 de secunde. Starea subteranelor din capitală, veniturile ratate în urma arendării şi lipsa unei viziuni asupra reparaţiei lor au fost discutate în ultimele luni atât de consilieri, cât şi de funcţionari. Echipa Primăria MEA a încercat să afle ce i-a făcut pe consilieri să îşi schimbe părerea.

 

Ședința Consiliului municipal Chișinău din 14 martie 2017

Pe data de 14 martie, proiectul de decizie privind prelungirea contractului de locațiune a încăperilor din pasajul subteran de pe bd. Renașterii 10, a stârnit discuții aprinse în Consiliul municipal Chișinău. Câțiva consilieri municipali, printre care Ala Nemerenco, Petru Burduja, Anton Leadschii și Vasile Chirtoca au fost nemulțumiți de faptul că proiectul de decizie propus nu conține informații referitoare la suma exactă pe care urmează să o achite locatarul pentru arendarea spațiilor din pasaj și nici despre obligațiile pe care și le asumă privind reparația spațiilor închiriate.

Proiectul de decizie nu a acumulat numărul necesar de voturi și a fost trimis spre reexaminare. Consilierul municipal Oleg Onișcenco a solicitat să fie întocmită o notă protocolară către Direcția Transport, ca în mod de urgență să fie convocați agenții economici care arendează, iar direcția să întreprindă măsuri de ameliorare, astfel ca subteranele să fie reparate, iluminate și să nu fie închise pe timp de noapte. Tot el a solicitat ca peste o luna să fie informat Consiliul municipal despre măsurile luate.

 

Ședința Consiliului municipal Chișinău din 11 aprilie 2017

La ședința CMC de pe data de 11 aprilie 2017, același proiect de decizie discutat la ședința CMC din 14 martie 2017, a fost aprobat într-un minut și 42 secunde. Fără prezentări. Fără dezbateri. Fără explicații. Cu votul unanim al celor prezenți.

 

Ce s-a întâmplat și de ce?

În Consiliul municipal sunt mereu multe puncte pe agenda discuţiilor, iar multe din acestea vizează direct majoritatea locuitorilor capitalei. Unele din ele însă sunt trecute cu vederea şi nu sunt explicate. Primăria Mea a încercat să afle de ce un agent economic care a stârnit atâtea discuţii, a ajuns să fie acceptat într-un timp foarte scurt, în pofida nemulțumirilor și criticilor consilierilor.

 

Oleg Onișcenco, consilier neafiliat:

„Ne-am întâlnit cu agentul economic si i-am pus condiții clare din partea CMC. Agentul economic nu are datorii și a promis să respecte condițiile stabilite.

 

Vasile Chirtoca, consilier din partea fracțiunii comuniştilor şi celor fără de partid:

„ Compania SRL „Serton-Com” a depus o cerere de prelungire a  contractului la sfîrșitul anului 2011, iar Consiliul municipal Chișinău nu a adoptat nici o decizie în acest sens.

Relațiile contractuale de locațiune a încăperilor din pasajul subteran din bd. Renașterii Naționale cu SRL „Serton-Com” au fost prelungite de drept pe o periodă nedeterminată, fapt ce este prevăzut în art.904 alin.(1) din Codul civil al Republicii Moldova, care stabilește că, dacă raporturile contractuale continuă în mod tacit după expirarea contractului de locaţiune, acesta se consideră prelungit pe un termen nedeterminat.

Prin adoptarea acestui proiect de decizie, Consiliul municipal a stabilit o perioadă determinată până când sunt date aceste încăperi în locațiune.

După cum am menționat la ședința precedentă a CMC, vom insista să fie incluse în bugetul municipiului Chișinău cheltuieli pentru elaborarea proiectelor de amenajare a subteranelor, după care vor fi revăzute toate contractele de arendă a încăperilor din pasajele subteranelor din municipiul Chișinău și cu respectarea teremenului legal de preavizare, relațiile contractuale nu vor mai fi prelungite.”

 

Ruslan Codreanu și Ala Nemerenco,  consilierii fracțiunii PPEM din CMC, la fel s-au arătat nemulțumiți în legătură cu proiectul de decizie discutat la ședința din 14 martie 2017, însă l-au votat pe data de 11 aprilie 2017. Contactați de echipa Primăria Mea, aceștia nu au revenit cu o explicație sau un răspuns.

 

Fracțiunea PSRM din cadrul CMC a propus discuții mai largi și consultări publice referitor la proiectul de decizie și subiectul subteranelor.  Când a fost supus votului, consilierii s-au abținut pe data de 14 martie 2017, iar la ședința din 11 aprilie 2017 aceștia nu au fost prezenți la ședință. Noi oricum i-am întrebat despre situația creată în jurul acestui proiect de decizie și cu toate că au fost delegați să dea un răspuns, Vitalie Mucan și Mariana Ambros nu au revenit cu vreunul.

 

Concluzie

De ce ne-ar interesa un contract de arendare a spaţiului în subterane?

De câteva luni, echipa Primăria MEA face o campanie de advocacy legată de starea subteranelor. Majoritatea locuitorilor s-au arătat deranjaţi de starea acestora, mai ales în ceea ce ţin de curăţenie şi siguranţă. Autorităţile locale dau vina pe chiriaşi că aceştia nu ar respecta prevederile contractului, iar bugetul oraşului pierde milioane de lei pentru că nu sunt colectate taxele necesare.

 

Din spusele consilierilor, adoptarea acestui proiect de decizie a fost efectuată conform prevederilor legale, însă situația nu este tocmai clară cetățenilor de rând care urmăresc și sunt interesați de rezolvarea problemei subteranelor.

 

Consilierii și-au asumat o decizie molcom, fără detalii sau explicații  față de cetățenii care îi reprezintă. Cetățenii însă trebuie să ştie de ce un agent economic este mai potrivit decât altul, ce beneficii o să aibă oraşul în urma acestor contracte şi care sunt condiţiile acestuia chiar dacă este vorba de un simplu pasaj subteran. Răspunsuri din partea consilierilor la toate aceste întrebări nu avem. Avem însă promisiunea unui singur consilier că se vor desfășura consultări publice privind administrarea subteranelor.

_______________________________________________________________________________________________

UPDATE: 28 aprilie 2017, ora 10.30

Fracțiunea PSRM a revenit cu un răspuns asupra proiectului de decizie, argumentând că nu au votat acest proiect pentru că experiența din ultimii ani a exploatării subteranelor de către agenții economici a dat un rezultat negativ. Subteranele s-au transformat în locuri periculoase, cu scări deteriorate si fără iluminare. Aceștia au venit cu inițiativa de a include în bugetul municipal pentru anul 2017, suma de 900 mii lei, pentru reabilitarea a două subterane, conform normelor și cerințelor arhitecturale actualizate.

 

vezi aici

_______________________________________________________________________________________________

 

Echipa Primăria Mea va continua să urmărească evoluția și măsurile întreprinse de Consiliul municipal pentru desfășurarea consultărilor publice privind administrarea pasajelor subterane. Împreună cu cetățenii mun. Chișinău vom pune presiune pe autoritățile locale pentru a include cheltuieli în bugetul municipal pentru elaborarea proiectelor de amenajare și reparare a pasajelor subteranelor.

 

O retrospectivă mai detaliată a dezbaterilor pe marginea proiectului de decizie la ședința din 14 martie găsiți aici - https://primariamea.md/ce-cred-consilierii-municipali-despre-subteranele-din-chisinau/

 

 

Autor: Paulina Cernăuțanu

 


Publicat de:

Distribuie