PrimariaMea
30 oct. 2018

Ședința serviciilor Primăriei din 29 octombrie 2018

La ședința din 29 octombrie, Primăria ne-a bucurat cu noutăți bune: audierile publice pentru modificarea Planurilor Urbanistice Zonale ar putea începe de la 18:00; se propune crearea unui sistem electronic de evidență a petițiilor; vor fi deschise grupe noi în grădinițele din Ciocana, iar copiii străzii vor primi haine și băuturi calde. În același timp, continuă lucrările de reparație în blocul unde pe 6 octombrie a avut loc o explozie, iar agenții economici care efectuează lucrări de construcție sunt obligați să-și îngrădească șantierele cu plasă.


LUCRĂRILE CONTINUĂ ÎN BLOCUL LOCATIV, ÎN CARE A AVUT LOC EXPLOZIA DIN 6 OCTOMBRIE

Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că pe parcursul săptămânii precedente au continuat lucrările de pregătire.

 

Pe parcursul săptămânii precedente, au fost realizate o serie de lucrări de pregătire pentru reparația casei scării, expertizarea zonei ascensorului, a planșeelor, precum și a pereților interiori și exteriori. Pe 29 octombrie, au început lucrările de montare a primului planșeu.

În urma cutremurului care a avut loc pe 28 octombrie, s-a constatat că blocul nu a avut de suferit. Ulterior, după ce vor fi finalizate lucrările de reconstrucție, Academia de Științe a Moldovei va aprecia capacitatea antiseismică a clădirii.


ÎN GRĂDINIȚELE DE LA CIOCANA VA FI EFECTUATĂ O PROFILAXIE A INTOXICAȚIILOR ALIMENTARE

Declarația a fost făcută de către Violeta Cerba, șefa Direcţiei educație, tineret și sport a sectorului Ciocana. Aceasta a specificat că vor fi verificate meniurile alimentare din grădinițe, iar produsele alimentare vor fi procurate și livrate în termenii stabiliți.

 

Conform spuselor Violetei Cerba, grădinițele din sectorul Ciocana rămân a fi suprasolicitate. Pentru a soluționa problema, va fi redeschisă Grădinița nr. 198, care are o capacitate de 14 grupe. Licitația pentru efectuarea lucrărilor de reparație a acoperișului, a gardului, a intrărilor și de tâmplărie a fost deja lansată. Pentru aceasta, din bugetul municipal au fost alocate 2,7 milioane de lei, care vor fi valorificate până la sfârșitul acestui an, iar pentru anul 2019 se cere alocarea a 10 milioane de lei.

Tot în bugetul din anul viitor se propune includerea resurselor financiare pentru reparația acoperișurilor, a blocurilor alimentare, a punctelor medicale ș.a. în grădinițele din sectorul Ciocana. Primarul interimar, Ruslan Codreanu, a atenționat asupra faptului că în instituțiile din sectorul Ciocana, pentru același volum de lucrări, se cer din bugetul municipal sume de două ori mai mari decât în alte sectoare ale capitalei. În acest context, edilul a cerut efectuarea achizițiilor municipale în mod centralizat.

În subordinea DGETS Ciocana sunt 24 de grădinițe: 17 din sector și șapte din suburbii. Acestea sunt frecventate de 7451 de copii. În anul 2018, au fost realizate reparații capitale în 12 grădinițe, pentru care s-au cheltuit 2,91 milioane de lei. În alte opt instituții, lucrările de reparație continuă. La momentul actual, toate instituțiile sunt pregătite pentru sezonul rece și au fost deja conectate la agentul termic.


COPIII STRĂZII VOR PRIMI HAINE ȘI BĂUTURI CALDE

 

Săptămâna trecută, în Chișinău au fost efectuate opt razii, în urma cărora au fost depistați șase copii fără supraveghere părintească. Toți au fost întorși acasă. Alți doi copii identificați în satul Ghidighici au fost supuși investigațiilor medicale, iar trei copii depistați anterior au fost reintegrați în familiile lor. Copiii care refuză categoric să se întoarcă acasă vor primi haine, băuturi și gustări calde în sezonul rece al anului.

În ultimele săptămâni, conceptul raziilor a fost schimbat. Astfel, angajații Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor au modificat ora și grupele care ies în teritoriu, cu scopul ca copiii să nu recunoască angajații care patrulează străzile. Ruslan Codreanu a criticat această decizie, spunând că “Cuvântul razii are o conotație negativă, Parcă suntem sperietori...Hai și ne-om deghiza, ne-om schimba cu locurile, numai să nu recunoască copiii ca să-i putem prinde. Eu nu cred că ăsta este sensul activității Direcției. Nu pentru a face razii și a speria copiii, dar pentru a oferi servicii calitative și pentru ca copiii să vrea să intre în contact cu noi”.

În aceeași perioadă au fost depistate cinci cazuri de abuz fizic al copiilor, două cazuri de abuz emoțional și două cazuri de neglijare.


UN CAZ DE RUJEOLĂ A FOST ÎNREGISTRAT ÎN CHIȘINĂU

 

În perioada 22-28 octombrie, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 327  cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse, dintre care 209 de cazuri de boli diareice acute. Comparativ cu săptămâna precedentă, acest număr este în creștere. Au fost înregistrate 2339 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, ceea ce e cu 16,9% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Cazuri de gripă nu au fost înregistrate. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani.

În aceeași perioadă, în Chișinău a fost înregistrat un caz de rujeolă, la un adult care a venit din Ucraina.


NUMĂRUL ACCIDENTELOR RUTIERE ÎN CHIȘINĂU A SCĂZUT

 

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 23 accidente rutiere, în urma cărora 24 persoane au rămas traumatizate, iar o persoană a decedat. Au fost accidentați nouă pietoni, dintre care șapte – pe trecerile pentru pietoni.  Cauzele accidentelor rutiere sunt aceleași - starea de ebrietate a șoferilor, depășirea vitezei și nerespectarea distanței dintre autovehicule.

De la începutul anului, au fost înregistrate 1002 accidente rutiere, 37 de persoane au decedat și 1213 de persoane au rămas traumatizate.

În perioada 15-21 octombrie, au fost înregistrate 245 de infracțiuni, dintre care 187 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 29 de infracțiuni săvârșite anterior.

Au fost întocmite 807 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 693 mii lei, dintre care 125 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1321 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1082 informații. În flagrant au fost reținute 16 persoane, iar 41 de persoane au fost documentate contravențional.


AGENȚII ECONOMICI, OBLIGAȚI SĂ ÎNGRĂDEASCĂ ȘANTIERELE DE CONSTRUCȚIE CU PLASĂ

 

În urma solicitării de săptămâna trecută a Primarului interimar de a impune agenții economici să îngrădească șantierele de construcții cu plasă, pretorii au raportat progresele înregistrate în acest domeniu. Astfel, în sectorul Centru au fost înmânate prescripții la 21 de agenți economici, la Ciocana - 15, la Buiucani - 18, iar la Râșcani - patru. Totodată, au fost avizați constructorii de imobile din sectorul Botanica, iar săptămâna aceasta se va verifica conformarea la cerințele impuse de municipalitate.

Anterior, Primăria a solicitat și spălarea autovehiculelor care ies de pe șantiere, pentru a evita răspândirea deșeurilor din construcții pe străzi.


PRETORII RAPORTEAZĂ

Conform tradiției deja formate, pretorii de sector au prezentat lucrările de salubrizare efectuate pe parcursul săptămânii precedente.

 

În sectorul Botanica:

- Agenții economici au fost avertizați cu privire la necesitatea salubrizării teritoriului pe care activează. Cei care nu se conformează sunt sancționați.

În sectorul Ciocana:

- Au fost evacuate 69 de rute de frunziș

- Au fost întocmite 13 procese verbale pe numele agenților economici

- Au fost organizate vizite în teritoriu

În sectorul Centru:

- Au fost evacuate 52 de rute de frunziș

- Au fost întocmite trei procese verbale pe numele agenților economici

În sectorul Râșcani:

- Au fost evacuate 52 de rute de frunziș

- Au fost împărțite somații agenților economici

- Au fost întocmite 46 procese verbale pe numele agenților economici

În sectorul Buiucani:

- Au fost evacuate 121 de rute de frunziș

- Au fost întocmite cinci procese verbale pe numele agenților economici, iar alți șase au fost preîntâmpinați


ALTE NOUTĂȚI

 

- Ruslan Codreanu a cerut evacuarea grămezilor de frunziș din oraș;

- În sectorul Botanica ar putea fi construită o platformă de compostare a frunzișului;

- Pe str. Sprâncenoaia vor fi efectuate lucrări de restabilire a trotuarului, după ce agentul economic a efectuat lucrări de gazificare;

- Pe str. Ion Inculeț urmează să fie rezolvate problemele cu iluminatul public și canalizarea;

- Gardul instalat de agentul economic care efectuează lucrări de construcție pe str. Tudor Strișca și blochează accesul cetățenilor va fi demontat;

- Lucrările de reparație a străzii Ion Creangă continuă, inclusiv pe timp de noapte;

- Audierile publice pentru modificarea Planurilor Urbanistice Zonale ar putea fi organizate după 18:00, pentru a facilita și a ușura participarea cetățenilor;

- În Primărie ar putea fi introdus un sistem electronic de evidență a petițiilor. La momentul dat, are loc evaluarea costurilor unui astfel de proiect;

- Toate blocurile locative care au depus cereri au fost conectate la agentul termic;

- Pretura sectorului Buiucani urmează să pregătească porțiunea străzii 31 august 1989, cuprinsă între străzile A.Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, pentru amenajarea Târgului de Crăciun.


Urmărește ședința integrală aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie