PrimariaMea
Ședința serviciilor Primăriei din 15 ianuarie 2018 Image
16 ian. 2018

Ședința serviciilor Primăriei din 15 ianuarie 2018

La 15 ianuarie, a avut loc prima ședință din acest an a serviciilor Primăriei. Primarul interimar, Silvia Radu, a început ședința cu un mesaj către funcționari de a lucra mai eficient în noul an. În cadrul ședinței, s-a solicitat un plan de diminuare a accidentelor pe pasajele pietonale, s-a discutat despre primele cazuri de gripă înregistrate și restanțele în cazul compensațiilor pentru agentul termic. În cadrul ședinței, Radu a solicitat de mai multe ori o conlucrare între funcționarii din diferite direcții, pentru a prezenta în cadrul ședințelor soluții, nu doar de a prezenta existența problemelor.

MESAJ DIN PARTEA PRIMARULUI INTERIMAR: SĂ REZOLVĂM PROBLEMELE ADUNATE TIMP DE 20 DE ANI

Ședința a debutat cu un mesaj din partea Silviei Radu care a îndemnat funcționarii publici în acest an, să muncească mai mult și mai eficient. Totodată, i-a îndemnat să respecte orarul de muncă stabilit de legislație, să nu muncească mai mult, dar mai eficient. Un mesaj a fost de lucra în echipă: Să nu avem situații când scrisorile sunt ca o minge de fotbal care merg dintr-o direcție în alta.Primarul interimar a mai adăugat că cine nu-și va executa bine munca, va trebui să permită altor persoane să muncească și să soluționeze problemele din municipiu. În acest sens, a fost declarat concurs pentru funcții vacante în cadrul administrației publice locale. Radu a încheiat prin a îndemna funcționarii să rezolve cât mai multe probleme adunate în ultimii 20 de ani.

HARTA CHIȘINĂULUI PENTRU CURĂȚIREA DRUMURILOR

Andrei Ciolacu, șeful secţiei tehnologii şi sisteme informaţionale a anunțat că există un sistem de tracking a vehiculelor cu GPS. Softul este gratis și este în regim de testare. Acesta poate să prezinte informația curentă, cât și raport pe zi și săptămână. Este necesar ca fiecare tracker să aibă conexiune la Internet.

Petru Gontea, șef al direcţiei generală locativ-comunală şi amenajare, a completat că în acest sens s-a făcut calcul și s-a semnat contractul cu un agent economic. O unitate costă 3000 de lei. Respectiv, se vor cheltui 69,000 de lei pentru instalare la 46 de unități și 93,000 de lei pentru deservire.

MODERNIZAREA SEMAFOARELOR DE LA DURLEȘTI SPRE CENTRU

În urma plângerilor cetățenilor, Vitalie Butucel, directorul adjunct al DGTPCC, a vorbit despre analiza asupra decongestionării traficului: „Avem ideea de a moderniza semafoarele din Durlești până la strada Mihail Kogălniceanu pentru ca ele să permită cât de cât o fluidizare.” Totodată, acesta a menționat despre posibilitatea unui singur sens de circulație de strada Ștefan Neaga, dar și lărgirea străzii Vasile Lupu.

PLAN DE DIMINUARE A ACCIDENTELOR CU IMPLICAREA PIETONILOR

Silviu Mușuc, șeful direcției Poliție al Primăriei, a prezentat raportul privind menținerea ordinii publice atât pentru anul trecut cât și pentru săptămâna trecută. Acesta a menționat că cele mai multe crime au fost înregistrate la Buiucani, urmat de Centru, Botanica, Ciocana și Rîșcani. Totodată, cele mai multe accidente au avut în luna octombrie (145), în ziua de vineri. Iar la Botanica eu fost cele mai multe accidente cu implicarea pietonilor. Săptămâna trecută au fost înregistrate 33 de accidente. Șase persoane au decedat. 10 pietoni au fost implicați în accidente, iar șase pietoni au fost loviți pe trecerea pietonala, dintre care unul a decedat. Primarul interimar a solicitat, dincolo de rapoartele statistice, să fie prezentat, până la sfârșitul lunii un plan de acțiuni de diminuare a accidentelor, în primul rând, să se refere la trecerile pietonale cele mai periculoase. Oricum, funcționarii au menționat că șoferii ar fi de vină pentru producerea accidentelor, pentru că la trecerile de pietoni cu limitatoare de viteză numărul accidentelor este în creștere.

NUMĂRUL INFECȚIILOR RESPIRATORII ESTE ÎN CREȘTERE

Mihai Moldovanu, șef al direcției Sănătate a informat că au fost înregistrate 1944 de cazuri de infecții respiratorii acute, în creștere cu 12% față de săptămâna trecută. S-au înregistrat trei cazuri de gripă și unul de tipul A (H1N1)

NUMĂRUL PERSOANELOR CU HIPOTERMIE ESTE ÎN CREȘTERE

În cadrul ședinței s-a raportat înregistrarea a patru persoane cu hipotermie la persoanele fără de adăpost și o potențială lipsă de locuri la Centrul pentru susținerea persoanelor fără domiciliu stabil, din str. Haltei, 2. În urma unor discuții, s-a determinat că centrul poate să extindă numărul de locuri până la 120, iar în caz de situație excepțională se vor amenaja și patru corturi pentru persoanele fără de adăpost. Silvia Radu a îndemnat funcționarii să conlucreze mai eficient și să prezinte soluții la ședințe, nu doar existența problemei: schimbați-vă cipul de funcționare în cadrul administrației publice.  

CONLUCRARE CU SOCIETATEA CIVILĂ PENTRU UN CHIȘINĂU ACCESIBIL PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Primarul interimar a anunțat că va semna un acord cu Asociația Motivație, iar direcțiile vor pregăti un plan de acțiuni cu pași concreți și străzi concrete, unde vor fi făcute lucrări pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități. Asociația va urmări implementarea proiectului. Totodată, se va lucra și cu agenții economici în acest sens.

87 DE MILIOANE DE LEI COMPENSAȚII PENTRU AGENTUL TERMIC

42 de mii de persoane vor primi compensații pentru agentul termic în acest an. Întârzierile pentru compensații se datorează faptului că subdiviziunile municipale nu au transmis solicitări către Direcția Finanțe, dar și pentru că dosarele de solicitare sunt transmise inițial către ÎM „Infocom", iar apoi actele sunt transmise către SRL „Infobon". În prezent, au fost procesate 11,000 de dosare.

EUGENIA CEBAN, PSRM: „VINA ÎN CAZUL COMPENSAȚIILOR ESTE A PRETURILOR"

Eugenia Ceban, consilier PSRM, a avut la final o intervenție referitor la recalcularea facturilor la agentul termic. Aceasta a menționat că au fost un șir de plângeri de la cetățeni. Vineri, 12 ianuarie, a fost o ședință cu pretorii, reprezentanții ai Termolelectrica, ai direcției Finanțe și ai direcției Locativ-Comunale. Consiliera menționează că  cea mai mare greșeală în recalcularea agentului termic este a preturilor de sector. Chiar dacă se menționează despre Infocom și Infobon, pretorii și direcția locativ-comunală este responsabilă pentru întârzierea compensațiilor. Ceban menționează că este un boicot al executivului care nu vor să lucreze.

Responsabil: Vlada Ciobanu

Urmăriți ședința integrală aici:


Publicat de:

Distribuie