PrimariaMea
Şedinţa CMC din 15 noiembrie 2018 Image
17 nov. 2018

Şedinţa CMC din 15 noiembrie 2018

Şedinţa a început cu o întârziere de aproximativ două ore, timp în care un grup de locatari şi-a exprimat nemulţumirea față de construcţia unu bloc pe terenul din str. Nicolae Dimo 7/3.  În cele din urmă, consilierii au aprobat o decizie care opreşte agentul economic să construiască blocul locativ cu parcare subterană pe acel teren.

Suplimentar la cele 200 de subiecte de pe ordinea de zi, aleşii municipali au mai inclus 30 de subiecte noi. Deşi au examinat un singur subiect de pe agendă, consilierii socialişti nu s-au întors în sală după pauza anunţată și, din lipsă de cvorum, şedinţa a fost amânată pentru marţi, 20 noiembrie.

 

 

Înainte ca şedinţa să înceapă, un grup de locatari din preajma str. Nicolae Dimo 7/3 au venit la primărie pentru a-şi exprima nemulţumirea şi îngrijorarea cu referire la construcția unui bloc în apropierea caselor lor. Aceştia declară că o nouă construcţie afectează clădirile în care locuiesc şi îngrădeşte accesul pompierilor sau al ambulațelor, dar şi afectează spațiul verde, mai mult de 100 de copaci fiind deja defrişaţi.

 

După ce a fost votată unanim ordinea de zi de bază, cu peste 200 de subiecte, preşedintele şedinţei, Adrian Culai, a dat citire unei liste de propuneri cu mai mult de 30 de proiecte de decizie privind diverse loturi de pământ, stabilirea relaţiilor funciare sau contractuale, darea în arendă, aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale şi altele.

 

Ion Cebanu (PL) a venit cu propunerea creării unei comisii de anchetă care va analiza situaţia din învăţământul preşcolar din mun. Chișinău.

 

Ghenadie Botnaru (CI) a propus să fie audiaţi Nistor Grozavu şi Valeriu Bogdan, ca să prezinte informaţii privind modul de executare a unei decizii CMC cu privire la stabilirea unor restricţii la realizarea lucrărilor de construcţie.

 

Şi consilierii PSRM au solicitat introducerea pe ordinea de zi a unor noi proiecte de decizie:

 

  1. modificări la Regulamentul privind modul de achitare a compensaţiilor băneşti pentru închirierea spaţiului locativ tinerilor specialişti;
  2. modificări la Regulamentul privind compensarea cheltuielilor pentru persoanele defavorizate la efectuarea plăților pentru serviciile comunale și resursele energetice;
  3. achitarea unui surplus de 20% la salariu pentru cadrele didactice;
  4. schimbarea destinaţiei unor terenuri din parcul ”Alunelul”;
  5. crearea unui grup de lucru responsabil de construcțiile din mun. Chişinău;
  6. rezilierea contractului pentru terenul de pe strada Zimbrului din zona verde din sectorul Rîșcani.

Câteva proiecte au fost excluse de pe agendă:

 

  1. Reorganizarea subdiviziunilor resurse umane din cadrul unor autoritaţi municipale şi constituirea Secţiei management al resurselor umane în cadrul Primăriei municipiului Chișinău;
  2. Reorganizarea prin transformare a Î.M. Direcţia construcţii capitale a Primariei municipiului Chişinău în Direcţia generală investiţii capitale a Consiliului municipal Chişinău şi aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare.

 

A fost modificată și ordinea în care urmează să fie examinate câteva subiecte. Informaţia cu privire la situaţia actuală a sistemului Controlului Financiar Public Intern şi componentelor acestuia a fost transferată de la nr. 2 la nr. 26 pe ordinea de zi de bază, iar proiectul cu privire la modificarea bugetului municipal Chișinău pe anul 2018 va fi examinat cu numărul 3.

 

După aprobarea ordinii de zi finale, consilierii au examinat decizia care revocă autorizaţia pentru construcţia blocului locativ, cu parcare subterană pe terenul de pe str. Nicolae Dimo 7/3. Subiectul a fost analizat şi în cadrul Biroului Permanent Central, unde a fost stabilit conţinutul proiectului de decizie. Astfel, a fost propusă revocarea autorizaţiei pentru construcţia unui bloc locativ cu parcare subterană pe terenul din str. Nicolae Dimo 7/3  şi abrogarea proiectului care prevede darea în arendă  a unor loturi de pământ din străzile Ion Creangă şi Nicolae Dimo, în schimbul terenului arendat din str. Mihail Lermontov, şi respectiv, identificarea un nou lot de pământ în schimbul terenurilor din adresele menţionate.

 

Voturi PRO: PSRM - 17, PL - 14, PLDM – 1, GD, IŞ, VC, GB, NV, PPEM - 3, PN - 2

 

Deși consilierii socialiști au sugerat ca acest teren să fie declarat proprietate municipală, propunerea nu a fost acceptată, iar Veaceslav Bulat a accentuat că trecerea unui teren din domeniul privat în domeniu public are loc conform unei proceduri speciale. Ion Ștefăniță a sugerat ca acest teren să fie inclus în lista spațiilor verzi, care va fi analizată atunci când se va revedea Planul Urbanistic General al mun. Chișinău.

 

Adrian Culai a menționat că o asemenea decizie a fost aprobată de către consilieri și în februarie 2017, dar nu a intrat în vigoare,  pentru că secretarul CMC, Valeriu Didenco, nu a semnat proiectul de decizie.

 

După aprobare,consilierii au luat o pauză, pentru ca membrii executivului să pregătească decizia şi să o înmâneze locatarilor prezenți la ședință.

 

Deşi pauza urma să dureze o oră, după mai mult de 2 ore, consilierii socialişti nu s-au prezentat și, din lipsă de cvorum, şedinţa a fost amânată pentru marţi, 20 noiembrie.

 

Responsabilă: Alina Vodă 

 

Partea I a şedinţei

Partea a II-a a şedinţei


Publicat de:

Distribuie