Comunitate şi participare: Bătălia pentru spațiul public. Cum se schimbă un oraș?

29 martie, 2016

Comunitate și Participare: Bătălia pentru spațiul public. Cum se schimbă un oraș?
Participanți: Mihai Goțiu, Ovidiu Țichindeleanu, Alexandru Vakulovski, Vitalie Sprînceană

Clujul a devenit în ultimii ani capitala activismului din România. La Cluj au început protestele din ianuarie 2012, care au provocat căderea Guvernului Boc, iar o lună mai târziu mii de clujeni au ieșit în stradă împotriva ACTA. La Cluj s-a format opoziția civică împotriva proiectului de la Roșia Montană, care a dus la marile proteste din toamna lui 2013 iar zecile de mii de clujeni care au ieșit în stradă în toamna lui 2014, în semn de protest pentru încălcarea dreptului la vot al cetățenilor din diaspora, au generat valul care a schimbat peste noapte rezultatele alegerilor prezidențiale. La Cluj se iese constant în stradă pentru păduri, împotriva gazelor de șist, pentru drepturile rromilor sau pentru salvarea sălciilor de pe malul Someșului.
Puțini știu însă că istoria recentă a activismului clujean a început și s-a dezvoltat în jurul bătăliei pentru spațiul public. Pentru Cluj, spațiul public a fost și e extrem de important – în jurul bătăliei pentru spațiul public (acaparat în anii 90 și la începutul anilor 2000 de simbolurile naționaliste ale lui Funar), s-a format actuala generație de activiști, implicați în cauzele enumerate și în multe altele.
Jurnalistul clujean Mihai Goțiu, autorul cărții ”Fraierilor!” (în care e prezentată istoria acestui fenomen) va prezenta, pe scurt activismul clujean, cum s-a născut, marile teme și motive, modurile de organizare și de mobilizare.

Comunitate și Participare este un program de acțiuni ce au ca temă participarea și implicare comunităților locale în procese ce țin de guvernarea locală, transparență și democrație. Această prezentare este susținută de Fundația Culturală Europeană în cadrul progamului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune.

Sursă: Facebook

Str. Șciusev 103, Zpațiu / Zpace Data: 29-03-2016 / 18.00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La acelasi subiect

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md