PrimariaMea
DECIDE CUM VA CHELTUI PRIMĂRIA UN MILION DE LEI Image
07 sept. 2017

DECIDE CUM VA CHELTUI PRIMĂRIA UN MILION DE LEI

Locuitorii orașului Chișinău pot decide până pe 15 septembrie 2017 cum va cheltui Primăria UN MILION DE LEI. Inițiativa aparține consilierilor municipali care au lansat în august anul curent proiectul de Bugetare Civilă. În baza acestui proiect, care invită cetățenii să proiecteze cum vor fi gestionați o parte din banii publici, au fost inițiate 53 de propuneri din partea locuitorilor. Pe 1 septembrie 2017, 50 dintre acestea au fost propuse spre procedura de vot. Cetățenii orașului Chișinău pot vota pentru un proiect mic (30 - 100 mii MDL) și unul mare (100 - 500 mii MDL) pe chisinau.md sau direct în incinta Primăriei.  


Primăria Chișinău gestionează anul curent 3,6 miliarde MDL. La acest buget contribuie fiecare locuitor al capitalei prin impozitele și taxele plătite lunar. Totuși, cetățenii se declară nemulțumiți de modul în care Primăria gestionează banii publici, acuzând municipalitatea că nu ia în considerație necesitățile reale ale locuitorilor și/sau efectuează necalitativ lucrările necesare.

Proiectul de Bugetare Civilă permite cetățenilor să decidă cum va gestiona Primăria 1 milion din banii publici. Deși 1 milion de lei nu constituie nici o zecime din bugetul municipal pentru 2017 este un bun exercițiu democratic pentru început.


CE ESTE BUGETAREA CIVILĂ?

Bugetul civil este un program de granturi destinat inițiativelor civice ale locuitorilor orașului Chișinău. Prin bugetul civil, Primăria va finanța și implementa proiecte locale dezvoltate de către cetățenii municipiului. Proiectele au fost dezvoltate conform priorităților stabilite de către Primărie, în baza cercetării realizate de platforma Primăria Mea. (Detalii  aici)


CARE ESTE NECESITATEA PROIECTULUI?

Bugetarea civilă este o practică reușită de implicare a cetățenilor în procesul decizional. Avantajele bugetării civile sunt numeroase:

- Cetățenii determină prioritățile municipalității;

- Autorii proiectului contribuie cu resurse proprii (financiare, umane etc.) la implementarea acestuia;

- Inițiatorii proiectului monitorizează implementarea lucrărilor realizate de către Primărie.

Totuși, bugetarea civilă implică și unele riscuri, precum ar fi fraudarea sistemului prin votarea multiplă sau generarea automată a voturilor de către diverse programe. Astfel de iregularități au fost deja semnalate de către unii participanți la proiectul de bugetare civilă.


EXPERIENȚA DIN STRĂINĂTATE

Statele vestice au o experiență îndelungată în implementarea proiectelor de bugetare civilă. 

Recent, practica s-a răspândit și în regiunea de est a Europei. Anul curent, Cluj-Napoca a devenit primul oraș din România care implementează un proiect de bugetare civilă. Primăria din Cluj-Napoca a dezvoltat în acest scop un site specializat bugetareparticipativă.ro care permite cetățenilor să consulte cu ușurință proiectele înaintate.

În Republica Moldova bugetarea civilă s-a implementat cu doi ani mai devreme, în 2015, de către Primăria din Orhei. (VIDEO)


CUM MĂ POT IMPLICA?

Până pe 31 august 2017 Primăria a colectat propuneri de proiecte. Din cele 53 înaintate, 50 au fost admise de Comisia de Evaluare. Începând cu 1 septembrie și până pe 15 septembrie, fiecare cetățean al municipiului poate vota pentru un proiect mic (30 - 100 mii MDL) și unul mare (100 - 500 mii MDL).

VOTEAZĂ AICI sau direct în incinta Primăriei.


Un oraș bun este rezultatul unui efort comun al cetățenilor și al aleșilor locali. Să susținem cu votul nostru proiectele care vor contribui la dezvoltarea capitalei. Astfel, nu doar vom susține orașul, dar și vom demonstra aleșilor locali necesitatea de a continua proiectul de Bugetare Civilă în anii următori cu un buget mai semnificativ.

Autor: Cristina Voroneanu


Publicat de:

Distribuie