PrimariaMea
Ce a făcut primăria în iunie 2020? Image
03 iul. 2020

Ce a făcut primăria în iunie 2020?

 

În luna iunie, Chișinăul a înregistrat un număr record de cazuri COVID-19, iar străzile orașului au fost inundate de mai multe ori. În această perioadă, primăria a identificat soluții pentru combaterea inundațiilor, a lansat o hartă interactivă pentru a informa locuitorii despre lucrările care se fac în oraș, a interzis și apoi permis activitatea gheretelor și a înlăturat panouri publicitare. Mai multe lucrări de reabilitare sunt în întârziere. Pretorii dau vina pe ploi.

 

În fiecare luni, începând cu 08.00, executivul primăriei se reunește în ședință pentru a raporta activitatea desfășurată săptămâna precedentă și a planifica următoarele acțiuni. În luna iunie, executivul a desfășurat cinci ședințe online.

 

COVID-19 în capitală: număr record de cazuri depistate

Chișinăul înregistrează cea mai mare concentrație de persoane infectate cu virusul COVID-19 din Republica Moldova. În luna iunie, numărul infectărilor a sporit de aproape trei ori comparativ cu luna precedentă. În săptămâna 15-21 iunie numărul infectărilor a ajuns până la 862 de cazuri depistate.

Conform lui Boris Gîlcă, șef-adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, aceste cifre prezintă însă doar informația oficială, obținută în baza testelor care se realizează. În realitate, numărul cazurilor ar fi de de trei ori mai mare.


PRIORITĂȚILE LOCUITORILOR

 

Drumuri și trotuare: lucrări coordonate pentru a evita pilonii din mijlocul drumului

Locuitorii primăriei pot verifica străzile în reparație și perioada pentru care sunt planificate lucrările pe Harta interactivă lansată de primărie. Conform pretorilor, din cauza ploilor nu s-a reușit finalizarea lucrărilor de reparație a mai multor străzi și trotuare.

Sursa: captură de ecran

 

Pentru mai multe detalii despre lucrările efectuate în fiecare sector, puteți analiza rapoartele pretorilor, prezentate la ședința din 26 mai: Botanica/Buiucani/Centru/Ciocana/Râșcani

Adițional, primăria planifică să amenajeze 10 treceri de pietoni. Acestea vor fi reabilitate conform tuturor cerințelor, pentru a servi drept model pentru lucrările ulterioare.

Lucrările de reparație trebuie coordonate între mai multe întreprinderi responsabile de gestionarea rețelelor edilitare (apă, gaz, electricitate, etc.). În caz contrar, riscăm să ne pomenim cu piloni în mijlocul drumului recent reparat, cum s-a întâmplat recent la Strășeni. La aceeași concluzie a ajuns și executivul. Pentru a preveni astfel de situații și a se asigura că nu se sapă de două ori în același loc, primăria va lansa o bază de date unde vor fi indicate toate lucrările care se realizează.

Primarul a atenționat funcționarii responsabili de reparația drumurilor că lucrările de proastă calitate care vor trebui refăcute, vor fi plătite din banii proprii. Drept exemplu a fost oferit șeful Exdrupo – întreprinderea municipală responsabilă de lucrări de reparație a drumurilor – care ar fi plătit din banii lui reparația trotuarului de pe str. N. Testemițeanu care s-a surpat după ce a fost proaspăt asfaltat.

 

Curățenie: Regulamentul privind salubrizarea, strategia pentru managementul deșeurilor și sancțiuni

Salubrizarea orașului este importantă nu doar pentru menținerea unui aspect plăcut. Curățenia asigură sănătatea locuitorilor și buna funcționarea a orașului. Astfel, o cauză a inundațiilor din luna iunie, este faptul că gurile de canalizare sunt blocate în proporție de 70-80%. Primarul a solicitat curățarea tuturor gurilor de canalizare. De asemenea, este necesară curățarea albiei r. Bâc, însă pentru aceasta primăria trebuie să identifice 10 milioane de euro.

Primăria a supus consultărilor publice un nou Regulament privind salubrizarea şi asigurarea curăţeniei în oraşul Chişinău. În urma recomandărilor primite, Regulamentul va fi simplificat. Documentul va include doar reguli pentru păstrarea curățeniei și va fi exclusă partea despre intervenția serviciilor de salubrizare, deszăpezire și gestionarea deșeurilor.

De asemenea, se va examina opțiunea ca voluntarii să poată prelua rolul de agenți constatatori. Aceștia vor patrula pentru a preveni aruncarea gunoiului și vor putea, în același timp, să aplice sancțiuni dacă vor întâlni cetățeni care fac mizerie.

Între timp, primăria se pregătește să semneze un acord de colaborare pentru elaborarea strategiei de management a deșeurilor pentru capitală cu o asociație obștească specializată în acest domeniu. Numele organizației nu a fost menționat.

Experții organizației ar putea fi plătiți dintr-un grant oferit de Ambasada Germaniei și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), către care primăria pregătește un demers. Un grup de lucru care să se ocupe de elaborarea conceptului pentru gestionarea deșeurilor în mun. Chișinău a fost creat la începutul lunii februarie 2020.

La ultima ședință din luna iunie, viceprimarul Ilie Ceban a solicitat pretorilor să sancționeze locuitorii din zonele rezidențiale care aruncă gunoiul în coșurile străine sau nu au contract cu Regia Autosalubritatea. Conform lui, unii locuitori cu case la sol, aruncă gunoiul la coșurile din apropiere. Uneori, se aruncă inclusiv mobilier și materiale de construcții.

O altă problemă a fost semnalată de șeful Spații Verzi la ședința din 29 iunie. Conform lui, cele 50 de motocositoare procurate în mai de primărie nu au ajuns la întreprinderea Spații Verzi. Șeful Direcției locativ-comunale a declarat că va aloca bani celor de Spații Verzi sau le va cumpăra 15 motocositoare. Un termen pentru achiziție nu a fost oferit.  

 

Aspect: Înlăturarea panourilor publicitare, suprataxa pentru șantiere și epopeea gheretelor

În luna mai, Primăria a publicat spre consultare Regulamentul cu privire la publicitatea stradală, care propune eliberarea zonei centrale a orașului de panourile mari de publicitate. În prezent, grupul de lucru care a elaborat Regulamentul analizează și sintetizează recomandările recepționate. În scurt timp, va fi anunțată o discuție publică pe baza Regulamentului.

Deși regulamentul nu a fost încă aprobat, primăria deja a început să elibereze orașul de publicitatea excesivă. Au fost înlăturate mai multe panouri publicitare de pe podurile și străzile principale din oraș. Conform viceprimarului Ilie Ceban, acțiunile de înlăturare a panourilor publicitare și a altor construcții improvizate de pe poduri vor continua. Acestea adaugă greutate și contribuie astfel la deteriorare podurilor. 

Până la aprobarea noului Regulament privind publicitatea stradală, pretorii, împreună cu Direcția Arhitectură a capitalei, vor inventaria toate panourile publicitare de pe fațada clădirilor și vor solicita agenților economici să le înlăture pe cele plasate fără autorizație.

Primarul a propus, de asemenea, taxarea suplimentară a agenților economici care au început construcții și apoi au lăsat șantierele în paragină. Conform primarului, acestea afectează aspectul orașului.

 

Primăria nu este mereu la fel de consecventă precum în cazul publicității stradale. În luna iunie, au apărut și dispărut gheretele:

1 iunie - Prin dispoziția primarului își reîncep activitatea gheretele estivale care comercializează înghețată și băuturi răcoritoare.

11 iunie - Mai mulți agenți economici au instalat gherete fără autorizație. Ca urmare, primarul interzice activitatea gheretelor și solicită ca toate gheretle instalate fără autorizație să fie înlăturate.

26 iunie - După 15 zile în care nu s-a permis activitatea gheretelor, primarul și-a revăzut decizia și permite din nou comercializarea înghețatei și băuturilor răcoritoare. Se impun însă restricții și se indică zonele în care se permite amplasarea gheretelor. 

 

Corupția: Evidența bunurilor primăriei pentru prevenirea abuzurilor

Terenurile și imobilele primăriei, precum și modalitatea cum acestea se dau în folosință, a creat discuții în Consiliul municipal Chișinău. Pe 25 iunie, Consiliul a audiat Raportul Curții de Conturi din 2018 care semnalează mai multe nereguli privind evidența proprietăților municipale. Deși consilierii au avut mai multe întrebări la Direcția economie, care este responsabilă de acest aspect, reprezentanții acesteia nu au fost prezenți din motiv că sunt în autoizolare. Un angajat al Direcției a fost identificat cu virusul COVID-19.

Direcția economie urma să prezinte un registru electronic al clădirilor și proprietăților până pe 15 iunie. Din cauza autoizolării, termenul a fost extins până pe 10 iulie.

 

Reparații în școli și grădinițe

Primăria a alocat peste 46 de milioane de lei pentru reparațiile din 142 de școli și grădinițe din capitală. Banii vor fi distribuiți după cum urmează: 

La 11 instituții s-a încheiat reparația, iar la 48 lucrările sunt în derulare.

 

 

Platforma eu.chișinău.md după 6 luni  

1000 din 1800 de probleme raportate de locuitori au fost soluționate în 6 luni de activitatea a platformei, conform secretarului CMC, Adrian Talmaci. 

Locuitorii raportează cel mai des probleme din categoria „drumuri, gropi și semne rutiere”. Cei mai activi sunt locuitorii din sectorul Botanica (530 de sesizări), iar cele mai puține sesizări s-au înregistart în sectorul Buiucani – 290. 

Totuși, experiența împărtășită de unii utilizatori ai platformei arată că autoritățile trebuie îmbunătățească conlucrarea între ele. 

Sursa: Facebook/Sergiu Gaibu

 

 

Platforma a fost lansată în faza de testare la mijlocul lunii decembrie 2019 și a fost dezvoltată cu finanțare din partea unor parteneri externi.

 

Pretorii raportează

Pe 26 mai, pretorii au prezentat rapoartele de activitate pe ultimele luni. Preturile din sectoarele Botanica și Centru au mai multe restanțe la lucrări. Primarul a cerut pretorilor să seteze termene limite realiste și să lucreze mai intens. 

Primăria Mea consideră că rapoartele de activitate ar trebui să se bazeze pe o analiză mai profundă. Rapoartele prezentate de pretori s-au rezumat la lucrări realizate, în proces și care urmează. La unele preturi mai mult „urmează”. A lipsit o analiză de ansamblu a situației din sectoare, cu problemele principale și soluțiile identificate de către autorități.


RECOMANDĂRI 

Informațiile raportate de funcționarii primăriei la ședința săptămânală, de multe ori, sunt lacunare și lipsite de context, ceea ce îi face pe cetățenii care urmăresc online ședința și care ar putea fi vizați sau interesați de subiectul discutat să nu înțeleagă despre ce proiecte sau decizii discută funcționarii. Astfel, locuitorii capitalei sunt demotivați să urmărească îndeaproape activitatea primăriei. Recomandăm raportorilor din cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei să ofere date exacte despre subiectele pe care le discută (ex: dată, inițiator, scopul inițiativei, ce activități au fost planificate, câte dintre ele au fost realizate).

Pentru o monitorizare eficientă a activității primăriei, atât din partea cetățenilor, cât și din partea echipei Primăria Mea, recomandăm raportorilor să prezinte același set de date în fiecare săptămână (spre exemplu, numărul de infectări cu COVID-19 din ultima săptămână din Chișinău vs din țară, acțiuni întreprinse pentru fiecare proiect în derulare).

De asemenea, audiind ședințele săptămânale, echipa Primăria Mea a constatat mai multe cazuri, când întrebările de precizare adresate de primarul general funcționarilor, sunt lăsate fără un răspuns clar, iar raportorii repetă din nou informațiile pregătite în avans. Recomandăm instruirea raportorilor pentru a oferi răspunsuri clare și succinte. 

 

În luna iunie primăria s-a preocupat de curățenia orașului, lucrările de reabilitare a drumurilor, aspectul orașului și problemele curente (inundații). Primăria MEA va monitoriza activitatea primăriei lunar. În următoarele luni vom urmări dacă termenii setați de primărie vor fi respectați și dacă Regulamentele la care se lucrează vor fi aprobate de Consiliul municipal.

 

Autori: Cristina Voroneanu

Felicia Crețu

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.

 


Publicat de:

Distribuie