PrimariaMea
Apa - o sursă de pericol pentru copiii noștri Image
30 mai 2019

Apa - o sursă de pericol pentru copiii noștri

Sursa: Femei cu Idei/Părinți Solidari

 

Pentru un mod de viață activ și fără probleme de sănătate medicii recomandă să bem zilnic 2 litri de apă. Beneficiile apei sunt multe: stimulează activitatea creierului, asigură buna funcționare a organelor interne, generează energie, fortifică sistemul imunitar, contribuie la menținerea temperaturii corpului etc. Dar nu întotdeauna apa este benefică, după cum au aflat din propria experiență 12 copii de la gimnaziul Tohatin din municipiul Chișinău. În martie 2019, elevii au fost aduși de urgență la spital cu simptome de vomă, diaree, febră și dureri de cap. Cauza intoxicației: apa de la cantina gimnaziului Ziarul Național. Gimnaziul de la Tohatin unde a avut loc o intoxicație în masă și-a reluat activitatea.. Investigația pornită pe acest caz a stabilit că elevii au fost infectați cu nanoviruși - un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree.

Copiii au revenit în câteva zile la ore, iar administrația gimnaziului a luat măsuri pentru a preveni cazuri similare. Dar această situație se poate repeta în orice instituție de învățământ. Conform unui studiu din 2016 privind calitatea apei potabile, sanitației și practicilor de igienă în instituțiile preșcolare din Republica Moldova:

- fiecare al 4-lea copil este expus la concentrații sporite de bor;

- fiecare al 6-lea copil din grădinițele republicii este expus riscului pentru sănătate prin îmbolnăvirea de boli diareice acute ca urmare a consumului de apă poluată microbian;

- fiecare al 8-lea copil din instituțiile preșcolare din republică se expune unui risc de a se îmbolnăvi, drept consecință a utilizării apei neconforme după conținutul de nitrați și fluor Petiție online „Apă Curată = Copil sănătos”.

Aceasta se datorează faptului că „circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţă chimică și nici după indicii bacteriologici” Centrul Național de Sănătate Publică. Studiului de evaluare a calităţii apei potabile, sanitaţiei şi practicilor de igienă în instituţiile preşcolare..

Situația este îndeosebi îngrijorătoare în suburbiile municipiului Chișinău și alte localități din nordul și sudul țării. În aceste localități se utilizează ape din „surse descentralizate, care sunt mai vulnerabile la o eventuală poluare chimică sau contaminare microbiologică”Ibidem.

 

CUM NE PROTEJĂM COPIII?

Anul acesta de 1 iunie, pe lângă vată de zahăr și înghețată, să le dăruim surorilor, fraților, copiilor și nepoților noștri apă curată. De ziua copiilor Primăria MEA va participa la marșul Apă curată = Copil sănătos pentru a cere guvernului și ministerului sănătății să asigure școlile și grădinițele cu apă potabilă, să verifice permanent calitatea apei din instituțiile de învățământ, să informeze părinții despre calitatea apei consumate de copii etc. Marșul va începe la 10.30 în fața magazinului UNIC și este organizat de grupul de inițiativă Femei cu Idei și Asociația Părinți Solidari, în cooperare cu Uniunea Elevilor din Moldova și Extinction Rebellion Moldova.

Ne vedem sâmbătă la marș! Până atunci vă invităm să semnați petiția online pentru asigurarea instituțiilor de învățământ cu apă de calitate https://bit.ly/petitieapa.

Autoare: Cristina Voroneanu

Referințe:


Publicat de:

Distribuie