PrimariaMea
REPARAŢII, ZIUA COPILULUI, PROIECTE PENTRU ORAŞ ŞI… CRIZĂ DE MEDIU? Image
29 mai 2019

REPARAŢII, ZIUA COPILULUI, PROIECTE PENTRU ORAŞ ŞI… CRIZĂ DE MEDIU?

Lucrările de reparaţie a străzilor şi trotuarelor sunt în plină desfăşurare. La începutul verii se planifică reabilitarea căilor pietonale în cartierului istoric, perimetrul străzilor M.Cebotari, A.Șciusev, Sfatul Țării, M.Kogălniceanu. De 1 iunie, în toate sectoarele oraşului, autorităţile vor organiza activități pentru copii, fără “discursuri plictisitoare ale oficialităţilor”, va fi inaugurat Skatepark-ul de la Valea Trandafirilor, iar accesul în Grădina Zoologică va fi gratuit. Reprezentanţi din societatea civilă şi mediul de afaceri au prezentat mai multe proiecte pentru oraş, printre care inscripții ca la Hollywood, troleibuze turistice, competiţii sportive, tabere IT și stații de monitorizare a calității aerului. Un grup de activişti au solicitat declararea stării de criză de mediu în municipiu.

 

REPARAŢIA STRĂZILOR ŞI CĂI PIETONALE ÎN CENTRUL ISTORIC

În perioada aprilie - mai, în municipiul Chişinău au fost executate lucrări de plombare a gropilor pe 10 străzi, frezarea și aplicarea stratului de uzură pe 23 drumuri, reparația curentă a părții carosabile a 35 artere, aplicarea marcajului rutier pe 59 treceri pietonale, precum şi reparația căilor de comunicație suburbane în localităţile Budeşti, Tohatin, Bîc, Coloniţa, Ciorescu, Vadul lui Vodă.

În următoarea perioadă se planifică:

- Amenajarea curților de bloc, reparația trotuarelor și căilor de acces;

- Amenajarea locurilor de parcare;

- Reparația capitală a 11 străzi principale;

- Reabilitarea căilor pietonale în cartierului istoric, perimetrul străzilor M.Cebotari, A.Șciusev, Sfatul Țării, M.Kogălniceanu.

Totodată, continuă lucrările de reabilitare capitală a străzilor I.Creangă, str. 31 August 1989 și str. Tighina, ultimele 2 planificându-se a fi finalizate estimativ la 30.09.2019.

Datele au fost prezentate de Octavian Lungu, șeful Direcției transport public și căi de comunicație. Raportul integral:

vezi aici

 

ZIUA COPILULUI “FĂRĂ DISCURSURI PLICTISITOARE”

De 1 iunie, vor fi organizate un șir de activități pentru copii în toate sectoarele oraşului. Vor fi prezentate expoziții, master-classuri, creații tehnice ale copiilor, desene pe asfalt, compoziții floristice, precum și programe artistice. Programul integral îl găsiţi AICI.  De asemenea, copiii vor avea acces gratuit la Grădina Zoologică, unde va fi deschisă şi o "Curte Rurală" cu animale domestice. Tot pe 1 iunie va fi inaugurat şi primul Skatepark din Moldova, în parcul Valea Trandafirilor.

Ruslan Codreanu a cerut pretorilor, dar şi şefilor de direcţie ca sărbătoarea copiilor să le aparţină doar lor.

”Rog ca sărbătoarea copiilor să fie fără discursuri ale oficialităţilor care îi plictisesc şi acest lucru se referă şi la ultimul sunet”, a menţionat Codreanu

 

PROIECTE PROPUSE DE SOCIETATEA CIVILĂ

Inscripții ca la Hollywood, troleibuze turistice, competiţii sportive, tabere IT și stații de monitorizare a calității aerului. Sunt câteva dintre zecile de proiecte prezentate la ședința Primăriei de către câţiva reprezentanţi din societatea civilă şi mediul de afaceri, la invitaţia primarului interimar. Deși a salutat inițiativele, Ruslan Codreanu a menţionat că nu toate vor putea fi susținute financiar de primărie.

Reprezentantul proiectului „Best Coders" a vorbit despre taberele de IT gratuite pe care le oferă pentru copiii din familiile social vulnerabile.

Directorul A.O. „Sporter" s-a referit la organizarea, pe strada Veronica Micle, a mai multor activităţi sportive pentru copii, care nu sunt atât de populare la şcoală. Acesta a menţionat că una din misiunile organizaţiei este să integreze în activităţile sportive şi copiii cu nevoi speciale.

Reprezentanta Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor şi a Centrului de Informare pentru Turiști a prezentat idea proiectului “Experience Chişinău by Trolleybus” care presupune călătorii tematice cu troleibuzul. Se propune crearea a 2 itinerare care să conecteze mai multe atarcţii turistice prin oraş şi branduirea troleibuzelor cu atracţii gen Catedrala, Arcul de Triumf sau monumentul lui Ştefan cel Mare. Tururile vor avea loc sâmbătă şi duminică şi vor avea o durată de 1,5 ore. La prima etapă călătoriile ar putea fi gratuite.

Reprezentantul brandului Decorații.MD a propus crearea zonelor foto cu atractivitate sporită - o inscripţie “Chişinău” cu înălţimea de 8-10 m asemănătoare cu literele Hollywood, amplasată pe dealul de la Maria Drăgan; un ceas solar gigantic din marmură, granit şi aramă; zonă foto “Iubesc Chişinăul”; tablă gigantică de şah de vreo 15 m din granit; scuar muzical cu o vioară din metal şi un pod al îndrăgostiţilor.  

Reprezentantul proiectului  #UnArtOraş a anunţat că în această vară la Chişinău vor apărea încă cinci picturi murale pe clădiri. O parte din bani vor fi colectaţi prin strângerea de fonduri de la cetăţeni şi agenţi economici, dar va fi necesar şi suport financiar şi logistic din partea municipalităţii.

Trupa de comedie “Comedy Zebra Show” a prezentat iniţiativa “Adoptă o Zebră”. Aceasta reprezintă o aplicaţie mobilă prin care cetăţenii ar putea să facă poze la trecerile de pietoni care nu sunt marcate, iar informaţia să ajungă la primărie, pentru ca ulterior cei responsabili de efectuarea acestor lucrări să marcheze trecerile respective.

Compania „Orange" a propus instalarea a 5 staţii de monitorizare a calităţii aerului în sectoarele din oraş, care vor afişa datele pe un panou electronic. Proiectul urmează să fie implementat până la sfârşitul lunii august, cu suportul PNUD Moldova.

 

CRIZĂ DE MEDIU ÎN MUNICIPIU

Reprezentanţii mişcării Extinction Rebellion Moldova şi ai Fridays For Future Moldova au cerut autorităților municipale să declare stare de „criză de mediu” în municipiul Chișinău. Activiştii au enumerat o serie de probleme de mediu cu care oraşul se confruntă:

1. Poluarea aerului atmosferic: Conform datelor statistice ale Serviciului Hidrometeorologic De Stat, nivelul de poluare a aerului atmosferic în mun. Chișinău este, în majoritatea cazurilor, între înalt și foarte înalt;

2. Poluarea apelor subterane: Conform Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, apa din fântânile investigate din raza municipiului nu corespunde Cerințelor Regulamentului Sanitar privind Sistemele Mici de Alimentare cu Apă în proporție de 70%, iar după indicii sanitaro-chimici  - în proporție de 90%. Apa din izvoarele investigate nu corespunde acelorași cerințe în proporție de 60%;

3. Poluarea solurilor de gunoiștile neautorizate, colectarea selectivă a deșeurilor în proporții insignifiante și stocarea deșeurilor la depozite care nu corespund standardelor ecologice.

Astfel, ei au solicitat:

1. Declararea, la nivel de municipiu, a stării de Criză de Mediu, pornind de la datele și statisticile existente privind calitatea mediului, inclusiv cele pe care le-am expus mai devreme. Această Criză de Mediu ar trebui ulterior adoptată de Consiliul Municipal Chișinău;

2. Elaborarea Planului de acțiuni de contracarare a Crizei de Mediu, care să conțină obiective clare de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră, precum și obiective de reducere a poluării aerului, apei și solurilor din raza municipiului Chișinău;

3. Constituirea Consiliului Municipal de Participare (Consiliul Cetățenesc). Scopul principal al Consiliului Municipal de Participare ar consta în asigurarea transparenței atât a procesului consultativ, cât și a celui decizional în ceea ce privește elaborarea planurilor de acțiuni pentru contracararea Crizei de Mediu, precum și ar asigura monitorizarea implementării acestor planuri de acțiuni și mobilizarea cetățenilor municipiului Chișinău la participarea în procesele menționate.

Ruslan Codreanu a invitat activiştii la discuţii mai largi, cu toţi care au expertiză în domeniu, pentru a face un plan de acţiuni pentru alinierea municipalității la Obiectivele globale ale mileniului: de a stabili ce trebuie realizat la nivel de oraș, termeni și surse financiare, precum și responsabilii pentru implementare.  


Publicat de:

Distribuie