PrimariaMea
DRUMURI ȘI CURĂȚENIE Image
18 apr. 2019

DRUMURI ȘI CURĂȚENIE

Începând cu 15 aprilie, ședințele Primăriei se desfășoară într-un format nou: acestea se axează exclusiv pe situația drumurilor din municipiu și curățenia din oraș, iar celelalte informații sunt publicate online. Mai mult decât atât, este schimbată și locația ședințelor: acestea vor avea loc în sediile întreprinderilor municipale, pentru a atrage atenția angajaților Primăriei și a presei la problemele acestora. La ședința de luni, au fost puse în vizor problemele SA „Edilitate", în special pierderile suportate de întreprindere și reducerea drastică a numărului de angajați. În același timp, a fost prezentat un raport privind lucrările curente de reparație a drumurilor și planurile pentru următoarele luni, care includ reabilitarea drumurilor secundare și a curților de bloc.

 


“NU VOM AVEA DEZVOLTARE ECONOMICĂ ÎN CHIȘINĂU ATÂTA TIMP CÂT NU VOM PUTEA GESTIONA CEEA CE NE APARȚINE”

 

Ședința din 15 aprilie a avut loc la SA „Edilitate" - pe vremuri, una din întreprinderile-forță a Chișinăului, care producea  asfalt, borduri pietriș ș.a., iar astăzi - în prag de faliment. SA „Edilitate" deține 24600 de metri pătrați de spații, la un preț de bilanț de doar 8 milioane de lei și un parc auto de peste 50 de vehicule. Aceasta dispune de o uzină de producere de beton asfalt, care în timpul URSS producea un volum de 230 de mii de tone. După 2009, acesta a scăzut la maxim 20 de tone. Conform șefei Direcției management financiar, Eugenia Ciumac, chiar și acest volum era produs doar pentru a menține în funcție specialiștii din cadrul întreprinderii.

La momentul actual, Primăria deține 63% din acțiunile acesteia. Dacă în 2006, întreprinderea avea un buget de 228 de milioane de lei și un profit de 10 milioane, în 2015 bugetul a ajuns la 29 de milioane de lei, iar pierderile constituiau aproape 6 milioane. Mai mult decât atât, din 2002 numărul de angajați s-a redus în jumătate.Există riscul ca întreprinderea să dea faliment, sau ca unul din acționari să ceară dizolvarea ei prin separare.

Pentru redresarea situației se propun următoarele măsuri:

- crearea unui centru agro-alimentar logistic (depozit frigorific) pe terenul neutilizat al întreprinderii din str. Haltei 3;

- darea bazei sportive a întreprinderii din str. Madan 44/1 în parteneriat public-privat cu păstrarea obligatorie a destinației;

- alocarea unei părți a terenului bazei de automobile pentru crearea unui parc tehnologic industrial;

- renovarea producerii plitelor de trotuar și dezvoltarea bazei de producere a materialelor de construcție;

- creșterea capacității de producere a betonului asfalt a uzinei;

- desfășurarea transparentă a licitațiilor pentru procurarea materialelor de construcție de către Regia EXDRUPO;

- reevaluarea bunurilor imobile ale SA „Edilitate".

Ciumac a declarat că în această situație se află multe alte întreprinderi municipale, inclusiv EXDRUPO. Ea a calificat drept “inexplicabil” faptul că licitațiile pentru reparația drumurilor din capitală sunt câștigate de companii care “n-au decât trei lopeți în bilanț”, în timp ce “Edilitate” are toate capacitățile necesare. Totuși, aceasta a declarat că “situația este gravă, dar nu este chiar atât de gravă - întreprinderea are un capital propriu de aproximativ 20 de milioane, dispune de mașini și mecanisme ”. Șefa Direcției management financiar a cerut direcțiilor generale municipale să se autosesizeze, iar Ruslan Codreanu a calificat “linșajul economic” al întreprinderii drept o crimă. El a declarat că “întreprinderile municipale au fost puse pe brânci intenționat, pentru a prelua terenuri sau imobile”. În acest sens, edilul a dispus evaluarea situației din întreprinderile municipale și propunerea planurilor de acțiuni pentru ameliorarea situației acestora. În același timp, va fi elaborată o viziune strategică pentru valorificarea drumurilor din capitală.

În discuțiile cu jurnaliștii de după ședință, Ruslan Codreanu a declarat că situația în care se află actualmente întreprinderile municipale este cauzată de incompetența fostei administrații publice locale.


PRIMĂRIA VA INVITA AGENȚII ECONOMICI ȘI SOCIETATEA CIVILĂ LA DISCUȚII PRIVIND REPARAREA DRUMURILOR

 

Propunerea a fost făcută de Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, pentru a evita contestațiile depuse privind procesele de licitație. În vara acestui an, se propune reparația stratului de uzură a părții carosabile pe 11 străzi principale: Petru Rareș, Ialoveni, Studenților, Scutari, C. Vârnav, O. Coca, Renașterii, Zelinski, V. Belinski, Socoleni și Traian. Tot atunci va fi finalizată reparația străzii Ion Creangă - 28 000 de metri pătrați de carosabil și 24 000 de metri pătrați de trotuar. Aceasta va include înlocuirea corpurilor de iluminat și modernizarea semafoarelor.

De la începutul anului, Regia EXDRUPO a reușit să finalizeze lucrările începute în anul precedent - s-a intervenit pentru lichidarea situațiilor de avariere pe străzile Florești, Toma Alimoș, Alba-Iulia, Ialoveni și Pădurii, cu o suprafață totală de 3200 de metri pătrați. De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparație pe traseul M5, în apropiere de Budești.

Până la sfârșitul lunii aprilie, se propune finalizarea lucrărilor pe străzile Viaduct, Ciuflea, Ismail, I. Gagarin, Calea Ieșilor, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, Calea Orheiului, Petricani, Doina, Moscovei, Kiev, Dacia, Mircea cel Bătrân, Vadul lui Vodă, N. Milescu-Spătaru, Bucovinei și șos. Muncești. Regia EXDRUPO a lansat deja licitațiile pentru repararea străzilor secundare și a curților de bloc în Chișinău, pentru care s-au alocat 30 de milioane de lei din bugetul municipal.


ALTE NOUTĂȚI

 

- Pe 20 aprilie, începând cu 9:00, chișinăuienii sunt invitați la o acțiune de salubrizare a parcurilor și a curților de bloc.

- În perioada 5-13 aprilie, în capitală au fost înregistrate două cazuri de abuz fizic al copiilor, un caz de abuz sexual și opt cazuri de neglijare. Raportul integral îl găsiți aici.

- Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 374 de cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse și 2585 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Raportul integral îl găsiți aici.

- Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 28 accidente rutiere, în urma cărora 34 de persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați 12 pietoni, dintre care trei - pe trecerile pentru pietoni. Raportul integral îl găsiți aici.


Ședința integrală o puteți urmări aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie