PrimariaMea
De ce nu vor activiștii un nou sediu al Ambasadei SUA în locul Stadionului Republican? Image
15 iul. 2019

De ce nu vor activiștii un nou sediu al Ambasadei SUA în locul Stadionului Republican?

Nothing personal” (nimic personal) - ar spune ei. Stadionul Republican a fost distrus în anul 2007, iar în 2018, Guvernul Filip decide să îl vândă Ambasadei SUA, care căuta de ani buni un teren pentru un nou sediu. S-a întâmplat acest lucru ca multe alte decizii ale guvernării precedente: fără discuții sau consultări publice și fără o transparență a procesului decizional. Noua guvernare a declarat că va continua procedura de vânzare a terenului, pe de altă parte, activiștii cer transparență, găsirea unui teren nou pentru Ambasada SUA, o competiție de idei pentru acel spațiu și chiar referendum consultativ. 1333 de persoane deja au semnat petiția, adresată președintelui Dodon și prim-ministrei Sandu. În această joi, de la ora 17:00, chiar în fața porții Stadionului din strada Kogălniceanu vor fi organizate Dialoguri Urbane: Ce facem cu Stadionul Republican? la care sunt invitați toți cetățenii.

Cetățenii trebuie să decidă 

Ultima petiție de revendicare a Stadionului Republican nu este cea dintâi. Imediat după decizia guvernului de a vinde terenul, în iulie 2018, o petiție a fost semnată de 3322 de persoane. Iar atunci când spunem că este „nothing personal”, chiar așa și este. Stadionul Republican a fost desființat cu promisiunea unui nou stadion, iar următoarele guverne au menținut această iluzie. 

Pe 9 iulie, în cadrul unei întâlniri cu ușile închise ale societății civile cu reprezentanții Ambasadei SUA și ai MAEIE despre cum poate fi proiectată noua clădire și ce putem face cu banii obținuți în urma vânzării terenului, toți cei prezenți la eveniment au spus că greșelile guvernării precedente trebuie să fie corectate, iar toate etapele procesului decizional trebuie să fie respectate.  

În rezultat, a apărut o nouă petiție, prin care se cere ca toate documentele și condițiile înstrăinării terenului să fie făcute publice; să fie indicate persoanele responsabile; să se propună o alternativă pentru viitoarea Ambasadă SUA; să se anuleze decizia vinderii terenului și să fie organizat un concurs de idei despre ce poate fi amplasat pe terenul stadionului, inclusiv, să fie organizat un referendum consultativ. 

Există și o lege cu privire la transparența decizională care explică rolul cetățenilor, dar care a fost ignorată de toate guvernările, inclusiv, de actuala. Legea cu privire la Administrația Publică Locală, în articolul 14, la fel spune că sunt necesare consultările publice atunci când este vorba de: decizii în problemele de interes local care pot avea impact economic, de mediu şi social (asupra modului de viaţă şi drepturilor omului, asupra culturii, sănătăţii şi protecţiei sociale, asupra colectivităţilor locale, serviciilor publice). 

Dincolo de transparența decizională, urbaniștii de asemenea sunt îngrijorați de potențiala construcție. Centrul de Urbanism a scris despre repercursiunile pe care le poate avea noua construcție, și anume „efectul Ambasadei”. Aceștia aduc ca exemplu, construcția Ambasadei SUA din Londra care „a stârnit ample discuții și nemulțumiri.” Totodată, aceștia menționează că: „Una dintre strictele măsuri de securitate ale unei ambasade SUA este de a nu avea „vecini” în raza de 45m (150 feet), ceea ce o transformă în o construcție de tip fortăreață controlată la maxim.”

Alți activiști au menționat despre necesitatea regiunii de a avea un parc, centre multifuncționale sau alte idei care ar valorifica spațiul pentru majoritatea cetățenilor. 

Stadionul Republican - incompetența și netransparența prea multor guvernări 

În 2006, Guvernul Tarlev emite o hotărâre prin care cere Agenției Sportului să găsească investitori pentru proiectarea și construcția Stadionului Republican și recomandă Primăriei mun. Chişinău să elibereze în mod de urgenţă autorizaţia de desfiinţare a construcţiilor aflate în stare de avariere. Mai mult, acesta chiar a urcat demonstrativ într-un tractor și a demolat un zid. În 2014, într-o intervenție oferită pentru Ziarul de Gardă, fostul prim-ministru spune că stadionul a fost demolat la cererile UEFA și FIFA, stadionul fiind în stare avariată, iar în loc trebuia să apară un stadion cu 35,000 de locuri, dat în exploatare din 2009. 

Până și demolarea acestuia nu a trecut fără încălcări. În 2016, anticoruptie.md publica o investigație despre compania Basconlux SRL și lucrările de demolare a stadionului. Pe scurt: compania a realizat lucrările în valoare de 8 milioane de lei, nu a primit banii, a dat în judecată statul, iar în 2014, judecătoria Centru obligă ministerul Finanțelor să dea 14 milioane de lei (cu tot cu penalități). Atât Ministerul Finanțelor, cât și (pe atunci) Ministerul Tineretului și Sportului au declarat că nu cunosc cum a fost selectată compania Basconlux SRL și că aceștia nici măcar nu au prezentat contractul de achiziție a executării lucrărilor.  Basconlux SRL a câștigat, ulterior, și la Curtea Supremă de Justiție. Aceeași companie este cunoscută pentru construcții controversate de blocuri pentru procurori. 

Tot din investigație aflăm că nu întreg terenul aparține statului, dar că anumite parcele sunt deja proprietate privată. Au mai existat proiecte de reconstrucție a stadionului, multe dintre ele dubioase și stopate la timp. 

Un nou sediu pentru Ambasada SUA?

Încă în luna mai 2011, directorul stadionului, Valeriu Sulă, declara: „În anul 2009 reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite au vizitat stadionul, arătându-se interesați de construcția unui nou sediu pentru misiunea diplomatică a SUA în Republica Moldova”. Se cunoaște că actualul sediu al Ambasadei SUA este prea mic, iar echipa acestora se extinde. Potrivit Newsmaker, din 2015 a început procesul de vânzare a terenului pe care este situat Stadionul Republican, pentru construcția sediului Ambasadei SUA, de către guvernul condus de Chiril Gaburici: „Atunci experți de la Washington au verificat conformitatea tehnică”.

La 18 iulie 2018, Guvernul aprobă ca în locul Stadionului Republican să fie construit noul sediu al Ambasadei SUA. La 20 iulie, se votează în Parlament desființarea stadionului. În august 2018, și președintele Dodon declara că: „pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării.”

În iunie 2019, noul ministru de externe și al integrării europene menționează că: „Ne mișcăm cu maximă rapiditate pentru a debloca situația și a începe lucrările de construcție a ambasadei.”

Ieșim cu obraz curat?

Din 12 ianuarie 2019, se permite desființarea Stadionului Republican și construcția unui nou sediu pentru Ambasada SUA. Cei care pun în prim-plan ajutorul extraordinar din partea Guvernului SUA de la independență încoace și susținerea eforturilor democratice în Moldova - au dreptate. Mai ales în condițiile în care din 2007, nicio guvernare nu a reușit să valorifice acel spațiu. Iar mulți dintre noi, trăiau cu gândul că totuși un complex de blocuri locative de lux va apărea în acel loc. 

Au dreptate însă și cei care spun că orice decizie trebuie să fie făcută transparent și cu implicarea cetățenilor, iar centrul orașului Chișinău trebuie privit în ansamblu din perspectiva spațiilor publice, verzi și de agrement. Chișinăul trebuie să fie un oraș confortabil pentru toți cetățenii. 

Stadionul Republican are și o valoare sentimentală: unii au jucat aici fotbal, alții au fost la concerte rock, iar David Beckham a debutat aici pentru naționala Angliei în 1996. Astăzi, cetățenii vor spații publice și locuri de agrement, dar, mai ales, vor să fie implicați în procesele decizionale. Cu această ocazie, vă invităm, joi, 18 iulie, ora 17:00, la Dialoguri Urbane: Ce facem cu Stadionul Republican?, la Stadionul Republican, poarta de pe strada Kogălniceanu. 

Vom discuta: 

  • Cum să respectăm procedura de consultare a populației, astfel încât să ajungem la cele mai bune decizii pentru chișinăuieni; 
  • Cum va afecta reconstrucția spațiului Stadionului Republican centrul orașului;
  • Cum ajungem la un compromis.

Fiecare cetățean este în drept să se implice și să spună cum vede el dezvoltarea orașului Chișinău și ce se poate de făcut cu Stadionul Republican. 

Autoare: Vlada Ciobanu 


Publicat de:

Distribuie