PrimariaMea
80 de milioane de lei pentru noi autobuze, deszăpezire și copii neglijați Image
25 ian. 2019

80 de milioane de lei pentru noi autobuze, deszăpezire și copii neglijați

Săptămâna trecută, autoritățile municipale au continuat să deszăpezească orașul. Angajații serviciilor municipale au evacuat peste 4500 de tone de zăpadă din Chișinău și au împrăștiat cca 55 de tone de material antiderapant. Între timp, Direcția transport a testat itinerarul noii rute de troleibuz spre Durlești. Din cauza pantelor înalte de pe traseu, acesta a fost scurtat. Vestea bună e că din acest an am putea avea GPS în troleibuze, care ne-ar permite să știm exact timpul de așteptare a acestora în stații. Tot în 2019, Primăria își propune să procure în jur de 30 de autobuze noi pentru municipalitate.


AUTORITĂȚILE MUNICIPALE CONTINUĂ DESZĂPEZIREA ORAȘULUI

 

Ghenadie Dubița, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, a raportat că pe parcursul săptămânii trecute, pentru deszăpezirea străzilor capitalei au fost implicate:

- pe 14 ianuarie: 27 tractoare, opt unități HACO și 288 de lucrători; au fost evacuate cca 200 de metri cubi de zăpadă; a fost evacuată zăpada de la stațiile de așteptare și trecerile pentru pietoni;

- pe 15 ianuarie: 26 tractoare, șapte unități HACO și 340 de lucrători; au fost evacuate cca 200 de metri cubi de zăpadă; au fost împrăștiate cca 10 tone de material antiderapant;

- pe 16 ianuarie: 28 de tractoare, nouă unități HACO și 364 de lucrători; au fost evacuate cca 1500 de metri cubi de zăpadă de pe străzi și trotuare; au fost împrăștiate cca 12 tone de material antiderapant;

- pe 17 ianuarie: 26 de tractoare, șapte unități HACO și 365 de lucrători; au fost evacuate cca 1500 de metri cubi de zăpadă de pe străzi și trotuare; au fost evacuate cca 1200 de metri cubi de zăpadă de pe străzi și trotuare; au fost împrăștiate cca nouă tone de material antiderapant;

- pe 18 ianuarie: 27 de tractoare, șapte unități HACO și 368 de lucrători; au fost închiriate două unități de transport suplimentare pentru deszăpezirea drumurilor secundare din sectoarele Rîșcani și Centru;  au fost evacuate cca 1300 de metri cubi de zăpadă de pe străzi și trotuare;

- pe 19 ianuarie: șapte unități HACO și 250 de lucrători.

În paralel, de către angajații “EXDRUPO” a fost evacuată zăpada din Piața Marii Adunări Naționale și de pe podurile Ismail și Mihai Viteazul. Tot aceștia au curățat 973 de receptoare pluviale de pe străzile orașului.

Din cadrul Regiei “Autosalubritate”, la deszăpezire au participat șase unități de transport și 260 de lucrători. Aceștia au evacuat 116 de metri cubi de zăpadă din parcurile, scuarurile și aleele din capitală.

În total, pe parcursul săptămânii precedente, au fost evacuate cca 4400 de tone de zăpadă și au fost împrăștiate 55 de tone de material antiderapant.


PRETORII RAPORTEAZĂ

 

Conform tradiției deja formate, pretorii sectoarelor municipiului Chișinău au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii precedente.

În sectorul Buiucani:

- a fost definitivat planul de achiziții pentru anul 2019;

- au fost analizate și generalizate propunerile depuse de locuitorii sectorului în ultimii trei ani. Cele mai multe se referă la reabilitarea Parcului Alunelul;

- au fost analizate cazurile de jaf din sector, cu scopul prevenirii acestora. S-a decis să fie iluminate mai multe străzi din sector;

- au fost întocmite 27 de procese verbale privind deszăpezirea și șase privind comerțul neautorizat.

În sectorul Ciocana:

- patru tractoare și un utilaj HACO a lucrat zilnic la deszăpezirea străzilor din sector;

- agenții economici au fost informați despre obligația de a salubriza teritoriile adiacente;

- au fost întocmite patru procese verbale privind salubrizarea.

În sectorul Rîșcani:

- au fost contactați administratorii blocurilor locative, pentru a salubriza teritoriile adiacente blocurilor;

- șase tractoare și două utilaje HACO au lucrat zilnic la deszăpezirea străzilor din sector, alte trei unități de transport au fost închiriate de la agenți economici;

- au fost deszăpezite 59 de stații de așteptare;

- au fost întocmite 130 de procese verbale privind salubrizarea și șapte privind comerțul neautorizat.

În sectorul Centru:

- agenții economici au fost informați despre obligația de a salubriza teritoriile adiacente;

- au fost întocmite cinci procese verbale privind salubrizarea, 14 privind comerțul neautorizat și două privind construcții neautorizate.

În sectorul Botanica:

- peste 1500 de agenți economici au fost notificați privind necesitatea salubrizării teritoriului adiacent;

- au fost întocmite trei procese verbale privind deszăpezirea și unul privind comerțul neautorizat;

- a fost evacuat un pavilion comercial și o gheretă.


ITINERAR MAI SCURT PENTRU RUTA DE TROLEIBUZ SPRE DURLEȘTI

 

Vitalie Butucel, șeful Direcției generale transport și căi de comunicație, a declarat că itinerarul întocmit inițial pentru ruta de troleibuz nr. 35 spre Durlești a fost supus dezbaterilor publice.

Prin urmare, a fost întocmit un nou itinerar:

Tur: în raza or. Durlești: str. T. Vladimirescu, în raza urbei: str. Vasile Lupu - str. Constituției - str. Ion Creangă - str. V. Belinski - str. Vasile Lupu- str. C. Stere - str. A Șciusev - str. București;

Retur: în raza urbei: str. București - str. Vasile Alecsandri - șos. Hâncești - str. Spicului - str. Ialoveni, în raza or. Durlești: str. N. Dimo - str. Cartușa - str. Alexandru cel Bun -  str. Ștefan Vodă - str. T. Vladimirescu.

Butucel a argumentat schimbarea itinerarului inițial prin concluziile făcute în urma testării rutei: troleibuzul cu mers autonom de acest model nu poate fi exploatat pe str. Alexandru cel Bun din or. Durlești, deoarece înclinația în pantă a străzii în cauză constituie 12-14%, iar panta maximă admisibilă pentru exploatarea acestui model de troleibuz constituie 8%.

Prin urmare, lungimea rutei s-a redus de la 31 la 18,4 km. Intervalul de circulație pentru această rută va fi de 16-17 minute.

Ruta de troleibuz nr. 35 va fi lansată la începutul lunii februarie.


NEGLIJAREA COPIILOR - O PROBLEMĂ CRESCÂNDĂ ÎN CHIȘINĂU

 

În perioada 11-17 ianuarie, pe străzile capitalei au fost depistați patru copii fără supraveghere părintească. Aceștia provin din raioanele Căușeni, Dondușeni și Telenești. Autoritățile raionale au fost deja contactate pentru a prelua copiii. Cu toate acestea, la momentul actual, reprezentanții Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor nu sunt siguri că acești copii au ajuns acasă, întrucât nu i-au mai găsit în locația anterioară. În aceeași perioadă a fost înregistrat un caz de abuz fizic și nouă cazuri de neglijare a copiilor. Pentru a soluționa problema neglijării copiilor, Direcția continuă desfășurarea campaniei “Sunt important, nu mă neglija”.


34 DE CAZURI NOI DE GRIPĂ ȘI UN CAZ DE RUJEOLĂ ÎNREGISTRATE ÎN CHIȘINĂU

 

Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 2570 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în creștere cu 20,5% comparativ cu săptămâna anterioară. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani.

Din cauza ghețușului, 153 de persoane s-au adresat la instituțiile medicale municipale cu fracturi.


DE DOUĂ ORI MAI PUȚINE ACCIDENTE RUTIERE ÎNREGISTRATE

 

Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 16 accidente rutiere, în urma cărora 17 persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați nouă pietoni, dintre care șase – pe trecerile pentru pietoni.  

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 243 de infracțiuni, dintre care 177 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 27 de infracțiuni săvârșite anterior.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1371 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1024 informații. În flagrant au fost reținute 12 persoane, iar 37 de persoane au fost documentate contravențional.

Au fost întocmite 144 de procese contravenționale privind salubrizarea: 71 pentu persoane fizice și 73 pentru persoane juridice. Pentru persoanele fizice, se prevede o amendă de la 18 la 36 de unități convenționale, iar pentru persoanele juridice - de la 60 la 180.


ALTE NOUTĂȚI

 

- Regia Transport Electric elaborează un caiet de sarcini pentru instalarea mecanismului GPS în troleibuze.

- Pentru anul 2019, din bugetul municipal au fost alocate 80 de milioane de lei pentru procurarea autobuzelor. Această sumă ar permite procurarea a 31-32 de unități de transport. Licitația în acest sens va avea loc pe 8 februarie.

- Pretorii de sector au întocmit listele de curți care vor fi salubrizate. Acestea vor fi publicate pe paginile web ale preturilor.

- Opt apartamente din blocul de pe bd. Moscovei, unde pe 6 octombrie a avut loc o explozie, au fost date în exploatare. Altele două urmează a fi date pe 23 ianuarie.


Ședința ingtegrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie